Mūsu stāsts – spēks no saknēm!

Katrs no mums ir kā atspulgs vietai, no kuras cēlies, mantojot tās raksturu un vērtības. Vai tā ir valoda un izloksne, kādā tu runā, joki, par kuriem smejies tikai tu pats, tradīcijas, kuras cieni, vai arī alus, kuru baudi. Mazās, bet īpašās lietas, kas padara tevi pievilcīgu. Tas ir spēks no tavām saknēm, ar ko lepoties.

Arī mēs, piebaldzēni, lepojamies ar savu stūrīti. Šeit ir tīra daba, diža vēsture, skaistie Vidzemes kalni un lejas. Skaistais reljefs nav pateicīgs lauksaimniecības apstrādei, tāpēc piebaldzēni vienmēr bijuši radoši cilvēki ar krampi, kuri pat no mazumiņa var radīt lielas lietas. No mums ir cēlušies pamatīgi saimnieki, amatnieki un Latvijas kultūras dižgari, kas rada un notur to īpašo Latvijas garšu.

Šis spīts un izdoma piebaldzēniem ir arī alus darīšanā. Mums patīk brūvēt alu kā agrāk, kad svarīga bija garša, ne tikai māka ražot vairāk. Mēs priecājamies par tiem, kas seko līdzi modei un ienes modernas garšas mūsu zemē, tomēr par savu uzdevmu uzskatām dzīvas, tradicionālas Latvijas alus garšas uzturēšanu. Tāpēc daudz ko mēs darām pa vecam un ar to lepojamies. Joprojām alu brūvējam arī atklātajās tvertnēs, katrai šķirnei vāram savu misu, lai tās nesajuktu kopā. Alu izguldām īstā alus pagrabā, lai tas nogatavojas pamatīgi. Alus darīšanā ūdeni ņemam no pašu dziļurbuma un ar to ļoti lepojamies, savukārt, raudzēšanas procesā izmantojam paši savu raugu, ko turam pie dzīvības jau vairāk kā 20 gadus, lai nodrošinātu kvalitatīvu un nemainīgi latvisku garšu.

Taču mūs nevar saukt par iesīkstējušiem. Mēs esam atvērti un mākam tradīcijas ietērpt mūsdienu veidolā. Esam lepni par savu novadu un runājam tiešu valodu, reizēm pavelkot citus uz zoba. Bet mēs nekad nerunājam tukšu, mūsu runai vienmēr seko darbi!

Tas ir mūsu smeķis, tev noteikti ir savs. Varbūt tās ir tavas apkaimes paražas, dejas, dziesmas, kas sakustina sirdi, bet varbūt maize ar to īpašo g aršu, kas atmodina atmiņas un lepnumu par savu stūrīti. Bet zini, ka izvēloties Piebalgas alu, tu atradīsi nemainīgi latvisku garšu, kas dos spēku runām un darbiem. Atceries – tas spēks ir tavās saknēs!

Mūsu alus – nemainīgi latviska garša

Piebalga ir Latvijas ekoloģiski tīrākais novads, ar bagātu vēsturi un neatvairāmu ainavu. Mēs cienām šī novada saknes un brūvējam alu tā, kā to darījuši senie apkaimes brūži.

Piebalgas alus īpašo raksturu un garšu panākam, jo:
- Nemainīgi turpinām alus darīšanu pēc klasiskā 1512. gadā pieņemtā vācu Alus tīrības likuma jeb aldaru Goda kodeksa tradīcijām.
- Mēs esam viena no retajām alus darītavām Latvijā, kas joprojām izmanto arī vaļējās raudzēšanas tehnoloģiju, tādējādi nodrošinot alus unikalitāti, kas dzimst ar saviem niķiem un stiķiem un katrs brūvējums ir jālolo gluži kā mazs bērns.
- Paši audzējam savu raugu, kas ir unikāla un tikai mūsu alus darītavai raksturīga izejviela ar savu mikroklimatu un vidi. Lai nodrošinātu rauga pieejamību, tas ir droši noglabāts Latvijas Lauksaimniecības Universitātē un tiek audzēts partiju raudzēšanai.
- Savas alus darīšanas prasmes apliecinām, ražošanā izmantojot tikai četras sastāvdaļas – pašu dziļurbuma ūdeni, miežu iesalu, apiņus un pašu audzēto raugu.

Ierobežotu mūsu darītavas sortimentu pildam PET iepakojumā, tomēr mēs kvēli ticam, ka īstam raudzētajam miestiņam un kvasam ir vieta stikla pudelē un metāla KEGos. Kā sociāli atbildīgs un dabai draudzīgs uzņēmums, mēs aktīvi atbalstam savas stikla taras atpakaļ savākšanu un atkārtotu izmantošanu ražošanas procesā.

Mērnieku laiku goda mielasta devīze „Turēties un palikt kājās!” ir nemainīga arī šodien – mērena alus lietošana ir labvēlīga veselībai.

Mūsu vēsture

1989. gadā darbu uzsāk alus darītava kā kopsaimniecības „Piebalga” palīgražotne. Uz Jāņiem tiek izbrūvēts pirmais miestiņš!


1991. gadā tiek izveidota pirmā oriģinālā alus šķirne.

1993. gadā notiek alus darītavas privatizācija un mēs uzņemam apgriezienus.

1995. gadā izveidojam alus šķirni „Piebalgas alus”, kas kļūst par uzņēmuma firmas zīmi un ir mūsu atpazīstamākais produkts. “Piebalgas alus” un “Minhauzena alus” saņem Amerikas alus darītāju savienības sertifikātu.

1998.gadā sākam paši audzēt savu raugu! Rīga Beer starptautiskā alus konkursā “Piebalgas alus” tiek atzīts par populārāko alus šķirni izstādē, bet “Senču alus” saņem bronzas medaļu.

1999. gadā, pēc tirgus pieprasījuma, ierobežotu produkcijas sortimentu sākam pildīt arī PET iepakojumā. Mūsu produkcijai tiek piešķirts Latvijas Republikas Ministru Prezidenta atzinības raksts nominācijā “Latvijas prece 21. gadsimtam” 

2000. gadā tiek sertificēta vides pārvaldības sistēma atbilstoši standarta ISO 14001 prasībām. Mums visiem tas nozīmē - nepārtrauktu attīstību un uzlabojumus vides jomā.

2003. gadā veicam ražošanas paplašināšanu, izmantojot SAPARD līdzfinansējumu. Maksimālā kapacitāte pieaug līdz 5,5 miljoniem litru gadā.


2004. gadā uz mūsu 15 gadu jubileju radījām “Jubilejas alu”, kas tiek ražots un ir iecienīts joprojām.

2005. gadā saņemam nozīmīgu atzinību, kas apliecina uzņēmuma spēju garantēt produkta drošumu atbilstoši ES pārtikas ražošanas prasībām.

2006.gadā Riga Beer degustācijā “Minhauzena alus” saņem bronzas medaļu, “Piebalgas tumšais LUX” – bronzas medaļu. 

2011. gadā sākam ražot ,,Piebalgas oriģinālo kvasu’’, kas tiek vārīts un dabīgi raudzēts, gluži kā alus. Produkciju sākam pildīt arī 0,33l stikla pudelēs.


2012. gadā ieviešam savu unikālo dizaina 0,5l stikla pudeli ar cepurīti.

2013. gadā “Piebalgas oriģinālais kvass” starptautiskās izstādes Riga Food 2013 ietvaros rīkotajā Baltijas valstīs ražotā kvasa un kvasa (iesala) dzērienu konkursā iegūst 2.vietu un sudraba medaļu. 

2014. gadā atzīmējot darītavas 25 gadus, radījām “Svētku alu”, kas ir īpašs gan ar savu garšu, gan unikālajām etiķetēm. Tā teikt – daudz svētki, viens alus!

2015. gadā starptautiskajā alus degustācijā “Baltic Beer Star 2015” iegūstam 3 sudraba medaļas: alus “Piebalgas” alus grupā Baltijas stila lager alus, “Izvēlies Piebalgu” grupā Internacionālā stila Pilzenes alus, bet “Piebalgas tumšais LUX” grupā Baltijas stila Portera alus.


2016.gadā starptautiskajā alus degustācijā “Baltic Beer Star 2015” sudraba medaļu iegūst “Piebalgas oriģinālais kvass”.


2018. gadā ar lepnumu sākam ražot dabīgi raudzētu bezalkoholisko alu, kas, kā mums pašiem šķeit, izdevies ļoti smeķīgs.